Masła w kosmetyce

MASŁA W KOSMETYCE

Masło mango

Masło mango to tłuszcz roślinny, a surowcem do jego wytwarzania są obrane pestki owocu rośliny Mangifera indica. Drzewa mango rosną w wielu innych krajach, takich jak np. Chiny, Brazylia, Meksyk, ale olej z jego nasion eksportuje się głownie z Indii. Miąższ pestek suszy się, a następnie poddaje ekstrakcji. Masło charakteryzuje sie półtłustą, dość miękką konsystencją (temperatura topnienia wynosi 35 st. C), białą barwą i słodkawym przyjemnym zapachem. Zawiera średnio 7-10% tłuszczów, w tym znaczne ilości kwasu oleinowego, stearynowego, palmitynowego i linolowego. Posiada wysoką zawartość tokoferoli (witamina E), witaminy A, a także fitosteroli. Znakomite działanie pielęgnacyjne zawdzięcza właśnie temu składowi. W działaniu zbliżone jest do masdła kakaowego.

Właściwości masła mango:

  • natłuszcza i wpływa na miękkość skóry
  • chroni skórę przed promieniowaniem UV
  • wykazuje działanie antyoksydacyjne
  • zapobiega powstawaniu rozstępów
  • przyśpiesza proces gojenia się ran
  • łagodzi różnego rodzaju wysypki
  • przeciwdziała łuszczeniu się skóry suchej
  • spłyca zmarszczki
  • chroni i odbudowuje naskórek
  • wygładza i ujędrnia skórę

 

Masło Illipe

Na wyspie Borneo (Malezja), w rejonie południowo-wschodniej Azji, odnajdujemy drzewo o nazwie Shorea stenoptera, z którego wytwarza się masło illipe. Nasiona (orzechy) z tej rośliny posiadają „skrzydełka”, które umożliwiają ich przenoszenie daleko od drzewa. Są zbierane, suszone na słońcu i rozdrabiane w młynkach.. Uzyskany miąższ poddaje się tłoczeniu. Masło ma jasnożółty kolor, półstałą konsystencję i łagodny orzechowy aromat. Posiada niska temperaturę topnienia, w granicach 34-38 st. C. W temperaturze pokojowej jest dość twarde w porównaniu z innymi masłami, topi się w bezpośrednim kontakcie ze skóra, co daje mu dobrą zdolność aplikacyjną. Masło Illipe, podobnie jak masło mango, charakteryzuje się dość zbliżonym składem kwasów tłuszczowych do masła kakaowego. Od bardzo dawna stosowane przez mieszkańców Borneo do użytku zewnętrznego, ale także w kuchni jako dodatku do ryżu.

Właściwości masła ilipe:

  • wykazuje doskonałe właściwości nawilżające i wygładzające skórę
  • zapobiega odwodnieniu skóry poprzez tworzenia delikatnego filmu ochronnego
  • zapobiega pojawieniu się zmarszczek oraz degeneracji komórek skóry
  • przywraca skórze elastyczność

W szczególności polecane jest jako dodatek do mydeł i pomadek do ust. Znajdziemy je także w recepturze emulsji do pielęgnacji skóry i ciała, podkładów oraz masek do włosów bardzo drogich marek europejskich, ze względu na stosunkowe małe ilości pozyskiwania tego masła i miejsca, które jest dość odległe od Europy.

 

Masło sal

Pochodzi z nasion drzewa o nazwie Shorea robusta rosnącego na obszarze Indii, które ulegają ekstrakcji i rafinacji. W składzie zawiera głównie kwas stearynowy i oleinowy. Jest odporne na utlenianie dzięki małej zawartości kwasów wielonienasyconych. Masło ma kremowa barwę, praktycznie nie pachnie i ma gładką, gęstą konsystencję. Od wieków stosowane w Indiach jako składnik mydeł. Spotyka się je także w emulsjach do pielęgnacji skóry i odżywkach do włosów.

Właściwości masła sal:

  • poprawia teksturęwygładza skórę, natłuszcza ją i zmiękcza
  • bardzo dobry emolient
  • przeciwdziała procesomdegeneracji komórek skóry i utracie jej elastyczności
  • emulsji, często stosowane jako zamiennik masła kakaowego

 

Masło bawełniane

Nie wszystkie rodzaje maseł udaje się bez problemów wprowadzić do kosmetyki. Ich wchłanianie może okazać się trudne lub ograniczone. Aby rozwiązać ten problem powstają masła będące wynikiem specyficznego procesu częściowego uwodornienia. Mają one wtedy delikatna teksturę, wykazują dobrą smarowność na skórze i wywołują dobre wrażenie sensoryczne. W ten sposób otrzymywane jest masło bawełniane. Ma ono ciekawy skład pod względem dobrego bilansu między nasyconymi, jednonienasyconymi i wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi.

 

Masło bagura

Masło bagura także powstaje w takim procesie. Bagura nie jest rośliną powszechną na europejskim rynku kosmetycznym. Pochodzi z rejonów tropikalnej Azji. Jej pozostałe nazwy to tamanu lub ati. Ponad 50-letnie badania potwierdziły interesujące właściwości oleju ekstrahowanego z pestek jej owoców. Sama roślina jest czczona w Azji.Masło bagura otrzymywane jest w specyficznym procesie uwodornienie, charakteryzuje się bogatym składzie, w którym znajdziemy kwasy: linolowy, oleinowy, palmitynowy, stearynowy, kalofillowy (kwas poprawiający witalność komórek), kompleks laktonów: kalofillolidyny i inofillofidyny o właściwościach antyseptycznych i przeciwzapalnych oraz sterole.

Właściwości masła bagura:

  • zabezpiecza w utracie wody
  • chroni i przywraca właściwą kondycję skóry
  • zapobiega jej przedwczesnemu starzeniu
  • regeneruje komórki naskórka

 

Masło bacuri

Przedstawicielem  masła pochodzącego z regionu Ameryki Południowej jest masło bacuri. Drzewo posiada zwykle kilka nasion olejowych, które po wysuszeniu zawierają brunatny tłuszcz. Dzięki niemu nasza skóra może mieć piękny, złotawy odcień. Bardzo szybko jest absorbowane przez skórę, dając aksamitne odczucie po nałożeniu. Masło usuwa również przebarwienia i redukuje blizny.

 

Masło ucuuba

Z terenów amazońskiej dżungli pochodzi drzewo o nazwie ucuuba, które jest w stanie wytworzyć do 50 kg nasion rocznie. Zawiera dużą ilość tłuszczu (60-70%). Surowiec ten jest ważne dla przemysłu kosmetycznego, farmaceutycznego i spożywczego. Charakteryzuje się wysoką temperaturą topnienia (53 st. C). Masło te może zastąpić zwierzęce tłuszcze w produkcji mydeł. Taka zmiana daje mydłom o wiele lepszą konsystencję i trwałość. Może także zastępować parafinę. Mydła i kremy zawierające w składzie to masło wykazyją działanie przeciwzapalne i przyspieszające gojenie ran, a także właściwości antyseptyczne.

 

Masło muru-muru

Masło jest bogate w kwasy tłuszczowe takie jak: oleinowy, laurynowy, mirystynowy. Dzięki kwasowi oleinowemu zapewnia zmakomite właściwości natłuszczające  oraz nawilżające dla skóry i włosów. Surowiec polecany do stosowania w produktach przeznaczonych do poprawy miękkości oraz elastyczności skóry dojrzałej i przesuszonej .

Masło tacuma

Te same kwasy odnajdziemy w maśle tacuma, które dodatkowo jest źródłem witaminy A, co zapewnia mu także działanie antyoksydacyjne i ochronne.

 

Po tym przeglądzie różnych rodzajów maseł można z pewnością stwierdzić, że znajdują zastosowanie w różnorodnych kosmetykach takich jak: kremy, balsamy, maski di dłoni i do stóp, masła do ciała, pomadki, produkty po goleniu, odżywki do paznokci, preparaty do pielęgnacji włosów (szampony, odżywki, maski). W recepturze kosmetyku mogą stanowić niewielki procent, a mimo wszystko już wykazywać dobroczynne działanie pielęgnacyjne. Dozowanie niektórych z nich może sięgać 90 czy nawet 100%. W tym ostatnim przypadku masło jest produktem wykorzystywanym np. do masaży w salonach kosmetycznych lub centrach odnowy biologicznej. Kupując jeden produkt, czyste masło, otrzymujemy bardzo uniwersalny kosmetyk, który dodatkowo jest bezpieczny, nie powoduje alergii, ma prosty skład i może być stosowany przez wszystkich domowników, również przez kobiety w ciąży, dzieci czy osoby starsze.

 

Sklep fryzjerski LOOKWELL Żnin
ul. Plac Wolności 5
88-400 Żnin
Zapraszamy:
Pn-Pt 9:00-17:30
Sb 9:00-13:30